• تاریخ انتشار : 1396/02/13 - 18:07
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 517
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه

بیستمین همایش روز جهانی آسم

دکتر معصومه ابتکار گفت: با توزیع بنزین یورو 4 در 40 شهر کشور و دیگر اقدامات انجام گرفته برای کاهش آلودگی هوا، روند بروز بیماریهای ناشی از آلودگی هوا مانند بیماریهای قلبی و تنقسی کاهش پیدا کرده است

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی، بیستمین همایش روز جهانی آسم روز چهارشنبه 13 اردیبهشت سال جاری در تالار امام بیمارستان امام خمینی (ره) با حضور دکتر معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست برگزار شد.

در این مراسم دکتر معصومه ابتکار با تشکر از برگزارکنندگان روز جهانی آسم شامل انجمن آسم و آلرژی ایران، مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی، کمیته کشوری آسم و بیماریهای مزمن تنفسی و مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت، با اشاره به شعار امسال روز جهانی آسم (هوای بهتر، تتفس بهتر) اعلام کرد که این شعار تاکید بر جهانی بودن معظل آلودگی هوا دارد و این مشکل اثرات سوء بسیاری از جمله ازدیاد بیماریهای قلبی و تنفسی داشته است.
وی بیان کرد: امروزه فاصله ای که بین کودکان و طبیعت اتفاق افتاده، زمینه بروز بسیاری از بیماریها را فراهم کرده است. در این راستا مدارس طبیعت به همت بخش خصوصی در ایران شکل گرفته اند و هم اکنون 40 مدرسه طبیعت در ایران وجود دارد که آثار بسیار خوبی بر بالابردن روحیه، فعالیت بدنی، نشاط و سلامتی بچه ها داشته است.
رئیس سازمان محیط زیست گفت: براساس تحقیقات انجام گرفته، سالانه نزدیک به هفت هزار نفر در ایران به دلایل مربوط به آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند و بر اساس مطالعه دیگری در سال 2003 بانک جهانی اعلام کرد که در ایران 9 میلیارد خسارت بهداشتی ناشی از آلودگی هوا وجود داشته است.

به صفر رسیدن مصرف مازوت در نیروگاهها در سال 96
دکتر معصومه ابتکار بیان کرد: برنامه جامع کاهش آلودگی هوا در سال  79 رسماً در هیئت دولت تصویب و کارهای بزرگی از جمله حذف تولید پیکان، استانداردسازی تولید خودرو و بنزین و حذف سرب از بنزین انجام شد؛ اما متاسفانه وقفه ای در این برنامه به وجود آمد که در سال 92 نه تنها مشکلات آلودگی هوا کم نشد، بلکه مشکلات جدیدی نیز حادث شد. در مقطعی به دلیل تحریم ها بنزین خودکفایی تولید شد که ترکیبات آرماتیک و بنزن داشت که متاسفانه در هوای کلان شهرها بالاتر از حد استاندارد بود.
رئیس سازمان محیط زیست گفت: این برنامه دوباره بازنویسی شد و خودوسازان و کارخانجات مکلف به رعایت استاندارد یورو 4 شدند.
وی گفت: سال 92، 45 درصد نیروگاه ها مازوت (یک ترکیب نفتی با فلزات سنگین که آلودگی بالایی دارد.) مصرف می کردند که در سال 95 به 8 درصد رسید. این مقدار در سال 96 به صفر خواهد رسید و نیروگاه های کشور فقط از گاز طبیعی استفاده خواهند کرد که این به دلیل افزایش ظرفیت تولید گاز کشور و سیاست گذاری و سخت گیری و بازرسیهای مداوم بوده است.
معاون رئیس جمهور گفت: از دیگر فعالیتهای انجام شده در زمینه کاهش آلودگی هوا، ندادن اجازه شماره به 15 خط تولید جدید خودرو به دلیل عدم انطباق با استاندارهای یورو 4 در سال 95،حذف تولید موتورسیکلتهای کاربراتوری (که 5 برابر یک خودرو آلایندگی دارند) و تولید موتورسیکلت انژکتوری منطبق بر استاندارد یورو 3، از رده خارج کردن 900 خودروی فرسوده و جایگزین کردن با خودروهای استاندارد، تولید گازوییل استاندارد یورو 4 و یورو 5 است.
وی ادامه داد: هم اکنون در 40 شهر کشور، بنزین یورو 4 استفاده می شود که به تدریج در همه شهرهای کشور گسترش پیدا خواهد کرد.
دکتر ابتکار افزود: بعد از اجرای این برنامه، وزارت بهداشت، مطالعه ای را در سال 95 انجام داد که نشان می دهد همزمان با اقدامات انجام گرفته و کاهش آلودگی هوا، روند بیماریهای منتسب به آلودگی هوا مانند بیماریهای قلب و عروق و بیماریهای تنفسی رو به کاهش گذاشت.

کمپین سه شنبه های بدون خودرو
رئیس سازمان محیط زیست، ضمن ارائه آمار روزهای سالم در تهران و سایر کلان شهرها اعلام کرد: تعداد روزهای هوای سالم در این شهرها افزایش پیدا کرده است و به جز شهر اهواز در سایر شهرها شاهد روزهای خطرناک کمتری هستیم.
وی اضافه کرد: به دلیل تغییر افلیم با افزایش پدیده های گردو غبار مواجه بودیم که در سال گذشته با پیگیری های جمهوری اسلامی ایران در سال 2015، اولین قطعنامه سازمان ملل در خصوص مقابله با طوفانهای گردوغبار تصویب شد و سال گذشته، گزارش جهانی در این خصوص تدوین شد. امسال اولین اجلاس جهانی سازمان ملل در خصوص مقابله با گرد و غبار با پیشنهاد و درخواست جمهوری اسلامی ایران در تهران تشکیل خواهد شد.
وی ضمن اشاره به کمیپن سه شنبه های بدون خودرو از همه آحاد جامعه درخواست کرد که در این کمیپین شرکت کرده و کمتر از خودروهای شخصی استفاده کنند.
دکتر معصومه ابتکار با بیان این که، مسئله اصلی آلودگی هوای شهر اهواز و استان خوزستان، گردو غباری است که از کشورهای عراق و عربستان نشات گرفته است، گفت: 20 تا 30 درصد کانون های گرد و غبار داخلی و 70 تا 80 درصد آن کانون خارجی است. کشورهای عراق و عربستان سعودی و همچنین کانونهایی در افغانستان و ترکمنستان، کشور ما را تحت تاثیر قرار می دهد. در این میان، خوزستان 400 هزار کانون گرد و غبار و ایران حدود 3 میلیون کانون گرد و غبار دارد.
وی ضمن ارائه اقدامات انجام گرفته برای حل مشکل استان خوزستان، احیای دریاچه ارومیه و بهبود وضعیت تالاب های کشور، بر استمرار بلندمدت برنامه های محیط زیست برای حل مشکلات محیط زیست کشور تاکید کرد.

کنترل شیوع بیماریهای مزمن و غیر واگیر، نیازمند عزم ملی
دکتر معین رئیس بیستمین همایش روز جهانی آسم نیز از دیگر سخنرانان این برنامه بود که سخنرانی خود را با عنوان نقش عوامل اجتماعی در آسم و بیماریهای مزمن تنفسی ارائه کرد.
دکتر معین گفت: در 100 سال اخیر بیماریهای واگیردار به خاطر پیشرفت در علم پزشکی و بهداشت، واکسیناسیون و درمان جای خود را به بیماریهای غیر واگیر داده است.
وی افزود: عوامل مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ارتباط تنگاتنگی با شیوع بیماریهای غیر واگیر و مزمن مانند بیماری های قلبی، بیماریهای تنفسی، اختلالات روان و دیابت دارد.
رئیس انجمن آسم و آلرژی ایران عوامل تعیین کننده سلامت در یک انسان را شامل شرایط ژنتیک و سبک زندگی، محیط فیزیکی از لحاظ عوامل طبیعی، محیط اجتماعی و اقتصادی، نحوه مدیریت کشور در همه زمینه ها و دسترسی افراد جامعه به خدمات مناسب بهداشت و درمانی نامید و گفت: سهم خدمات بهداشتی و وزارت بهداشت بخش کوچکی از این عوامل است و باید همه بخشها با هماهنگی وزارت بهداشت کمک کنند تا شیوع بیماریهای مزمن و غیر واگیر کنترل شود که این امر نیازمند یک عزم ملی است.
دکتر معین گفت: چهار بیماری قلب وعروق، دیابت، سرطانها و بیماریهای تنفسی به علت شیوع زیاد و بار زیاد مالی که به جوامع وارد می کنند، از سوی سازمان بهداشت جهانی، اولویت جهانی برای کنترل دارند. در این میان، عوامل خطرزا برای تعدادی از این بیماریها مشترک بوده که در راس آنها مصرف سیگار است. از دیگر عوامل می توان به عدم تحرک، رژیم های غذایی ناسالم و افزایش مصرف الکل اشاره کرد.
وی یکی از راهکارهای کاهش مصرف سیگار را افزایش قیمت آن دانست و گفت: با افزایش 10 درصدی قیمت سیگار، میزان مصرف آن، 4 درصد کاهش پیدا خواهد کرد.
رئیس همایش گفت: بیماریهای مزمن تنفسی رتبه سوم تلفات جهانی را دارد، هم اکنون 334 میلیون تن در سطح جهان دارای آسم هستند و قربانیان اصلی آن کودکان و نوجوانان هستند؛ 210 میلیون نفر بیماریهای مزمن تنفسی (COPD)، 500 میلیون نفر  آلرژی و 100 میلیون تن اختلالات تنفسی در هنگام خواب دارند؛ به طور کلی یک و نیم میلیارد از جمعیت جهان، مبتلا به بیماریهای مزمن تنفسی هستند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: در ابتلا به آسم، مهمترین ریسک فاکتور اتوپیک بودن و زمیته ارثی داشتن است که فرد در برخورد با عوامل محیطی آلرژی زا مبتلا به آسم می شود؛ اما امروزه مکانیسم های اپی ژنتیک در محافل علمی و پزشکی مورد توجه قرار گرفته  است. در مکانیسم اپی ژنتیک در اثر برخورد با عوامل بسیار متنوع  و گسترده محیطی فرد مبتلا به آسم، آلرژیها و سرطانها  می شود؛ زیرادر اثر برخورد با عوامل خطر محیطی، تغییرات ژنتیکی بدون تغییر در نوکلوییدها به وجود آمده و بیماری حاصل می شود.  درمکانیسم های ژنتیک، بیماری غیر قابل برگشت است، نسلهای طولانی به ارث می رسد و به ندرت ممکن است که بیماری محو شود؛ اما در اپی ژنتیک اگر بتوانیم عوامل محیطی مثل آلودگی هوا، مصرف سیگار، داروهایی که مادر مصرف کرده است را کنترل بکنیم، می توان انتظار داشت که ظرف یک تا دونسل بیماری بازگشت پذیر شده و  این مسئله دیگر به ارث نرسد. در این حالت، می توان این نوید را داد که  اگر جامعه سالم شود، می توان پیشگیری اولیه از بیماریها را به انجام رساند که قدم مهمی است.
وی گفت: متاسفانه مصرف سیگار در حال افزایش هست و یک میلیارد نفر  در جهان سیگار مصرف می کنند؛ در حالی که تولید کننده های آن کشورهای پیشرقته است اما 80 تا 90 درصد از تلفات آن به کشورهای جهان سوم مربوط می شود. در این میان به علت بالا بودن مصرف سیگار در ایران، سرطان ریه دومین علت مرگ در بین سرطانها است.
رئیس مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی گقت: در سال 1993 نهاد بین المللی کنترل بیماری آسم (GINA) با هدف کنترل بیماری آسم تاسیس و اولین روز جهانی آسم در سال 1998 در شهر  بارسلونا کشور اسپانیا تشکیل شد تا بتوانند شیوع آسم را در سطح جهانی کنترل کنند. از این رو، شیوع آسم در کشورهای توسعه یافته کاهش یافت اما در کشورهای جهان سوم هنوز کنترل نشده است.
وی در ادامه گفت: در سطح ملی برای کنترل آسم، انجمن آسم و آلرژی ایران، مدیریت بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت، مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی، کمیته کشوری آسم و بیماریهای مزمن، کرسی یونسکو در آموزش سلامت انجمن ریه و دیگر سازمانها فعالیت می کنند.
دکتر معین همچنین به بانک اطلاعاتی ثبت بیماران مبتلا به آسم اشاره کرد و گفت: این بانک در سال 78 در مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی ایجاد شده است.

معرفی سفیران علمی و ورزشی آسم
در ادامه دکتر احمد کوشا، رئیس دفتر بیماریهای غیر واگیر به برنامه های وزارت بهداشت در زمینه پیشگیری و کنترل بیماری آسم به سخنرانی پرداخت.
از دیگر بخشهای این همایش می توان به اهدای جایزه به برندگان مسابقه نقاشی با عنوان تنگی نفس، هوای پاک، هوای آلوده و سرفه، نمایش کلیپ مسابقه قوتبال بین کودکان مبتلا به آسم و اعضای تیم ملی، رونمایی از انیمیشن دیرین دیرین با موضع خرافات در درمان آسم اشاره کرد. 
معرفی سفیران آسم بخش دیگری از این همایش بود که در آن، دکتر مصطفی معین به عنوان سفیر علمی آسم و حمید درخشان بازیکن سابق تیم ملی، به عنوان سفیر ورزشی آسم معرفی شدند.
همچنین در بخش های دیگر همایش، سخنرانی های علمی با محور شعار امسال روز جهانی آسم، انجام شد. در پایان پانل پرسش و پاسخ با مطرح کردن پرونده 9 بیمار مبتلا به آسم برگزار شد.

خبر: واحدی
عکس: مهدی ضیایی

  • گروه خبری : اخبار مرکز,همایش
  • کد خبر : 196351
کلمات کلیدی
خانم مومنی نژاد
تهیه کننده:

خانم مومنی نژاد

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *